Friday, 23 November 2012

advice untuk cuti

assalamualaikum...

       Lama dah tak update blog niyh,busy la namakan. Tapi kami x update blog ni pon bukan kami study sangat, just online twitter and facebook. It such a waste of time doing those things. But since cuti ni, where did you guys go? Holiday with family, sure great holiday!
       Kami ni tak pi holiday mana-mana since next year nak exam PMR. Cikgu plak bagi homework bertimbun. Redha je la, at least tak asyik buang masa. Cuti akhir tahun ni memang memberi ruang untuk kita sebagai student ni nak luang masa dengan keluarga terutamanya yang tinggal di asrama. Pasti seronok sebab jarang-jarang balik rumah sembang dengan keluarga.
      But, as a student, we need to remember about study also. Don't just think about fun in you life, if you thought so, you're directly wrong! That's my advice! So,as a student, i like to give you some advice during this school holiday.

first: ada time management yang baik, pandai-pandailah bahagi masa sama ada untuk diri sendiri, keluarga, pelajaran, sahabat, kerja sekolah, exam dan benda yang kita bakal hadapi nanti.....



second: kalau ada homework,sila buat. Semua tu untuk kepentingan kita semdiri, bukan untuk kepentingan guru atau ibu bapa. Exercises yang cikgu bagi nilah yang akan bantu kita bila exam nanti. Kalau kita dah biasa buat, benda tu senang sikit nak lekat kat otak, nanti masa exam x payah kalot-kalot nak baca buku 12 jam. Tak ke gitu kekawan?


third: jangan suka buang masa. Memang cuti ni time nak luangkan masa dengan keluarga, tapi jangan lama-lama. Nanti berat hati bila nak bukak sekolah nanti, ingat cuti ja. Jangan la asyik buang masa buat benda tak berfaedah macam-banyak main game, tengok tv, online dll. Tak ka semua tu membuang masa. Jadi kita kena "STOP WASTING TIME"


     
So sampai situ saja pesanan kami time cuti nih. Tapi apapun, ingat cuti adalah cuti, tapi kita yang menguruskan cuti itu sendiri melalui cara sendiri. So, selamat menguruskan masa anda sebaiknya. Assalamualaikum......

No comments:

Post a Comment