Friday, 6 July 2012

REALITY

   Today is weekend agak agak nak buat apa ye?


   Nak UP2 ni stress jugak la...Nak kongsi pasal apa pon kami x ada idea. Hai nampaknya busy la kami hujung minggu ni dan minggu depan nak mentelaah buku ja.Adoi penat la doi! TAPI nak buat macam mn dah jadi student ni macam tu la reality. Memandangkan dah tersebut pasal reality ni apa kata kita fikir brnda yang reality maksudnya wujud bukan angan2 atau pandangan atau khayalan. 
   
   Menceritakan tentang reality, apa yang kita lihat semuanya reality tapi kita selalu berangan angan nak sesuatu yang akan menjadi realiti. Kita nak benda yg kita impikan jadi realiti tapi kita x pernah usaha utk mrnjadikannya realiti. Sungguh sedih bila benda kita nak x menjadi realiti. Sebenarnya kita ada realiti hidup tersendiri contoh:


"Kami dilahirkan dalam hidup yang sederhana, keluarga yang baik, adik beradik 9 orang, pergaduhan sana sini dan sebagainya."

   Itu la realiti hidup kami, kalau x ada pergaduhan , perselisihan faham, merajuk sini sana itu buka realiti lah 2. Mungkin ada orang yg bahagia tanpa pergaduhan , perselisihan faham, merajuk sini sana tapi payah la nak cari dalam 1000000 tu ada la 1. So senang nak habaq realitinya kita semua x sempurna kekadang x disukai orang, dikutuk, dihina, ditertawakan,dipandang hina.

So kita kena redha dan syukur dgn reality yg Allah berikan. Sampai sini saja assalamualaikum.

SAHABAT

SahAbaT!


   Semua orang ada sahabt x kira yg miskin, kaya, berpendidikan, sakit dan sebagainya. Tapi pernah x kita tanya diri kita balik, apakah diri kita setia sebagai seorang kawan atau kawan yg hanya berkawan demi glamour, trend, kaya, memilih? Sahabat ada banyak jenis antara dia

a) kawan sebab x kawan dgn kawan lamanya
b) ingin berkongsi masalah
c) ambil berat pasal kita
d) x kisah tentang kekurangan diri 


Sahabat pon ada tahapnya:


1)setia kepada kita
2)ambil berat bila ada masalah
3)sibuk dengan kerja sendiri kekadang baik
4)x kisah langsung cuma cari ketika kesusahan


   Kita berada di mana satu? Cba persoal diri kita? Pernah kita mencuba menjadi seorang sahabat yang setia, x menyakitkan hati sahabat, x pernah kutuk dari belakang atau fitnah mereka? Jadi kita kena sesama ubah diri agar menjadi sahabat yang baik dunia akhirat bukan yg bwa ke arah duniawi jer. Kawan pon harus la ikhlas dari hati bukan mencari publisiti. Ramai bdk sekolah yg kawan untuk publisiti sebagai contoh mereka kawan dengan orang yg cantik (HOTSTUFF) kat skolah lah kiranya. Kalau setakat kawan mcm tu x payahlah terima kasih daun keladi namanya. Lain kali kalau nak pilih kawan pilih yang sanggup kawan ngan kita x kita masa, rupa, pangkat dan sebagainya.


So lain kali nak berkawantu jangan la memilih sangat ye hampa semua. Sampai di sini saja kami pada hari ini bye assalamualaikum. SEMOGA ANDA BERJUMPA SAHABAT SEJATI ANDA >_-