Monday, 3 December 2012

HANDWRITING

Assalamualaikum...

     Selamat sejahtera, saya hari ni nak ulas tentang handriting! Kalau nak tanya handwriting saya cantik ka tak, pasti ramai yang kata ya dan tak! Nak kata cantik tak cantik tapi boleh kata tulisan pompuan yang cantik la. Kita sekarang ni perlu pertimbangkan kekemasan tulisan kita sebab ia melambangkan kekemasan diri kita dari segi dalaman dan luaran.

     Kalau nak tahu, kalau kita tulis compang-camping orang dah boleh scan kita ni orang jenis macam mana. As an example, kita buat kerja at eleventh our haritu, esok masa  kita masuk class pasti kita tengok tulisan kita macam cakar ayam. Believe me! Orang pasti fikir kita ni jenis yang agak mals la, pastu suka buat kerja last minute, tak ka benda tu mencemarkan nama kita sendiri? Orang boleh nilai kita dengan senang melalui perwatakan kita tahu tak?

     But, bukan semua yang tulisan tak cantik tu buat kerja last minute, tak kemas or something that is bad. Setengah orang tu, tulisan dia memang tak boleh diperbaiki nak buat macam mana kan. So jangan terlalu mudah menilai orang dari segi luaran tau. Kadang-kadang manusia  ni mudah tertipu, so think before making decision. And hampa pulak jangan la dok anti sesiapa yang bertulisan buruk akibat salah menilai dia orang, tak ke salah semua tuh? So fikir-fikirkanlah.

     Sometimes, kita rasa tulisan tu adalah tulisan kita untuk selama-lamanya, sungguhpun dia buruk ia tulisan kita! Tapi kita kena try untuk change kita punya tulisan tu kalau ia kelihatan tak kemas, jangan biar orang pandan kita negative. Kita tak nak semua tu terjadi kan? So try to change your handwriting if you think it is not neat, beautiful! But don't push yourselves too much!

Macam mana kalau tulisan ni semasa berumur 14 tahun? Pasti kekawan gelak kan? Make sure try to change kalau macam ni ek.. =)
     So, handwriting is very important for ourselves to show who we are and how we do our work or homework! Natijahnya, tulisan tangan sangat penting! 

No comments:

Post a Comment